Osmanlı İmparatorluğu işgal altındaydı. 23 Nisan 1920 tarihinde Büyük Millet Meclisi kuruldu. Meclisin kurulması demek, halkın kendi seçtiği yöneticileri tarafından yönetilmesi demekti. Ulusun yönetimi tamamen halkın oldu.
Büyük Millet Meclisi 23 Nisan günü kurulduğu için, 27 Mayıs 1935’te meclisin aldığı bir kararla, 23 Nisan Gününün Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı olarak kutlanması kabul edildi. Böylece hem Ulusal Bayram Olarak, hem de Çocuk Bayramı olarak iki bayram birden kutlamaya başlandı.
Önderimiz Mustafa Kemal Atatürk, geleceğin büyükleri çocukları özel bir bayramla ödüllendirdi. Atatürk’ün Türk çocuklarına armağan ettiği çok anlamlı bir bayramdır.
Unesco’nun 1979 yılını Çocuk Yılı ilan etmesinin ardından, Atatürk’ün Türk çocuklarına armağan ettiği bu bayramın uluslararası kutlanmasına karar verildi. 23 Nisan Çocuk Şenliği olarak da kutlanmaya başlandı. Bu kutlamalarda bütün çocuklar kardeş olduklarını, savaşmak için hiçbir nedenin olmadığını, beraber oyunlar oynayarak, şarkılar söyleyerek, dans ederek Dünya barışına katkılarını da sunmaktadırlar. Atatürk’ün Yurtta Barış, Cihanda Barış sözlerinin ne kadar anlamlı olduğu, Dünya Barışına ne kadar katkıda bulunduğunun önemi de daha iyi anlaşılmaktadır.
Bütün Türk Ulusunun ve Dünya Çocuklarının Bayramını kutluyor, barış, huzur dolu bir Dünya diliyorum.
Kamil DEMİR
Amasya Dernekler Federasyonu Genel Başkan Vekili