Bugun...
ATATÜRK’Ü ANMA GÜNÜ


Kamil DEMİR
Kamil DEMİR
 
 

 

(10 Kasım 1938)Hastalığının ciddiyetini anlayan Önderimiz 5 Eylül 1938'de vasiyetini yazıp servetinin büyük bir kısmını Türk Tarih ve Türk Dil kurumlarına bağışladı.

1 Kasım 1938'de Türkiye Büyük Millet Meclisi'nin açılış töreninde  bulunamadı, hazırladığı açılış nutkunu Başbakan Celâl Bayar okudu. Bu nutkunda,  ülkenin imarı, sağlık hizmetleri ve ekonomi konularındaki faaliyetleri,  eğitim ve kültür konularına  değinildi,   Atatürk, ölümüne kadar memleket meselelerinden bir an olsun uzak kalmadı.

8 Kasımda sağlığıyla ilgili raporlar yayımlanmaya başlandı. Kurtarılması için gösterilen çabalar sonuç vermedi ve korkulan oldu. İstanbul’da  Dolmabahçe Sarayı'nda 10 Kasım 1938 sabahı saat dokuzu beş geçe, Mustafa Kemal Atatürk aramızdan ayrıldı.

Bütün devletler onun cenaze töreninde bulunmak üzere temsilciler göndererek, Türkiye Cumhuriyetinin kurucusuna karşı duydukları derin saygıyı belirten mesajlar gönderdiler.Atatürk'ün vefatı üzerine Cumhurbaşkanı seçilen İsmet İnönü, Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanı, Bakanlar, Genelkurmay Başkanı, Milletvekilleri ile Ordu ve Devletin ileri gelenleri tarafından cenaze Ankara’da karşılandı,  Türkiye Büyük Mîllet Meclisi önünde hazırlanan katafalka kondu. Daha sonra Atatürk'ün tabutu katafalkta alınarak. Etnografya Müzesinde hazırlanan geçici kabre kondu.  Türk Milleti, bu büyük insana lâyık, Ankara Rasattepe'de  Anıtkabir yaptırdı. 10 Kasım 1953'te Etnografya Müzesinden alınan Atatürk'ün naaşı Anıtkabir'e getirildi. Burada yurdun her ilinden getirilmiş olan vatan toprakları ile hazırlanan ebedî istirahatgâhına yerleştirildi.

Beni görmek demek, mutlaka yüzümü görmek değildir. Benim fikirlerimi, benim duygularımı anlıyorsanız ve hissediyorsanız bu kâfidir.

İki Mustafa Kemal vardır: Biri ben, et ve kemik, geçici Mustafa Kemal... İkinci Mustafa Kemal, onu "ben" kelimesiyle ifade edemem; o, ben değil, "biz" dir! O, memleketin her köşesinde yeni fikir, yeni hayat ve büyük ülkü için uğraşan aydın ve savaşçı bir topluluktur. Ben, onların rüyasını temsil ediyorum. Benim teşebbüslerim, onların özlemini çektikleri şeyleri tatmin içindir. O Mustafa Kemal sizsiniz, hepiniz siniz. Geçici olmayan, yaşaması ve başarılı olması gereken Mustafa Kemal odur! Atamızı söylediği bu sözleriyle anar,  nur içinde yatsın diyorum.

Kamil DEMİR Eğitimden sorumlu Amasya Dernekler Federasyonu Genel Başkan Yardımcısı

Bu yazı 6959 defa okunmuştur.

FACEBOOK YORUM
Yorum

YAZARIN DİĞER YAZILARI

VİDEO GALERİ
FOTO GALERİ
YUKARI