Öğretmen, sürekli kendini geliştiren, çevre incelemesi yapan, öğrencilerin gelişimi ile ilgili bilgi kazanımlarını artıran, çevre olanaklarını öğrencilerin yararına en iyi şekilde kullanan, öğrencileri hayata hazırlayan, Öğrencilere sorgulama yeteneği kazandıran, bu sayede bilgi toplumu oluşturmaya çalışan, öğrencilerin özel yeteneklerini ortaya çıkaran, öğrencinin öğrenme tekniğini belirleyen, öğrencileri eleştirel düşünmeye sevk eden, yaratıcı düşüncelerine fırsatlar tanıyan, bireysel farklılıkları dikkate alan, topluma yol gösteren, eğitim alanında mesleki bilgiye sahip, misyonunu ve vizyonunu üst düzeyde tutabilen , eğitim ve öğretimde en etkin kişidir; diye tarif edebiliriz.
Bir öğretmen ebediyete hükmeden insandır. Tesirlerinin nerede biteceği asla bilinemez. (Henry Adams) Bir topluluk ulus olabilmek için mutlaka eğiticilere, öğretmenlere muhtaçtır. Onlardır ki, toplumun gerçek bir ulus haline getirirler. (Atatürk)
Dünyada her şeye değer biçilebilir, ama öğretmenin eserine değer biçilemez. Çünkü onun eseri her şeydir ve hem de hiçbir şeydir. (Socrates)
Heykeltıraş mermere ne ise; öğretmen de çocuğa odur. (Addison)
Milletleri kurtaranlar yalnız ve ancak öğretmenlerdir. Öğretmenden, eğiticiden mahrum bir millet, henüz bir millet adını alma yeteneğini kazanamamıştır. (Atatürk)
Öğretmen bir kandile benzer, kendini tüketerek başkalarına ışık verir. (Atatürk)
Öğretmenler! Cumhuriyet sizden, fikri hür, vicdanı hür, irfanı hür nesiller ister. (Atatürk)
Öğretmenlerin yeri ve önemi hakkında Dünya Liderleri ve Bilim Adamları tarafından bir çok sözler söylenmiştir.
Bir ülkenin gelişmişliği de milli gelirden eğitime ayrılan paya bağlıdır.
Öğretmenlerimiz mesleğinin hakkını verebilmeleri ve kendilerini geliştirmeleri için ekonomik olarak güçlü olmaları gerekir. Maalesef, öğretmenlerimiz, gelişmiş ülkelerdeki öğretmenlerin almış oldukları ücretin çok çok altında ücret almaktadırlar. Milli Gelirden, yani bütçeden Eğitime ayrılan payı siz düşünün. Bu duruma rağmen öğretmenlerimiz yine de bireysel olarak ailesinden, sağlığından tavizler vererek takdire şayan hizmet vermektedirler. Her türlü zorluğa göğüs germektedirler.
Ben diyorum ki; Öğretmenlik mesleği ne kadar yıpratılırsa yıpratılsın, toplum olarak onların sorunlarına sahip çıktığımız ölçüde, Ülkemizin de sorunlarına sahip çıkmış olacağız.
Öğretmenlerimize önem verelim, Öğretmenlerimiz sorunları bizim sorunlarımız diyorum, Ülkemizde ve Dünyada bütün öğretmenlerin öğretmenler gününü kutluyorum. Hepsine saygılar sunuyorum.
Kamil DEMİR
(Emekli Eğitimci)
ADEF Eğitimden Sorumlu Genel Bşk. Yrd.