Bugun...
SEVGİLİLER GÜNÜNÜN ANLAMI


Kamil DEMİR
Kamil DEMİR
 
 


           
III. Yüzyılda Roma tahtında İmparator II. Claudius her yetişmiş erkeğin muhakkak asker olmasını istiyor. Askerliğe engel oluyor düşüncesiyle evlenmeyi dahi yasaklıyor. Kimse sevdiği ile beraber olamıyor, aşkı yasaklıyor. İmparator tüm Romalılar'ın özellikle de Hıristiyanlar'la ilişkiye girenlerin ölümle Cezalandırılacaklarını emrediyor.  Bu emre uymayanların arasında filozof Valentinus'da var. Valentinus  İmparator'un hatalı olduğunu anlatıyor. Valentinus sonunda yakalanıyor ve hapse atılıyor. Valentinus'un hapiste olduğu günlerde yaşananlar efsaneye dönüşerek günümüze kadar ulaşıyor. Valentinus'un ölüm emri gelir, sevgilisi Aziz Julia'ya  bir not yazar, Tanrı'ya hep yakın olmasını öğütler ve notun altını "Senin Valentine'ından" diye imzalar. Mektup, Julia'ya 14 Şubat 270'de ulaşır. Julia, mezarın yanına pembe çiçekler açan bir badem ağacı diker. Günümüzde sevginin ve dostluğun simgesinin badem ağacı olması buradan kaynaklanır. Aslında kökende yine birleşme, bütünleşme ve çoğalma güdüsü vardır. Aynı zamanda da, tanrısal aşkla, dünyasal aşkın birleştiği yer, Julia'nın öyküsünde birleşir.

            14 Şubat, 1800 yıllarda da Amerika'lı Esther Howland'ın ilk Sevgililer Günü kartını yollamasından bu yana da çok sayıda insanın kutladığı toplumsal bir olay olmuştur. Bunun doğal sonucu olarak olayın ticari yönü çok fazla önem kazanmış, sevgililer günü tüm dünyada  ticaretin canlandığı bir dönem haline gelmiştir.

            Ben diyorum ki, biraz kendimizi de sorgulamamız gerekir. Amasya’da yaşanan “Ferhat ile Şirin”, Van’da yaşanan “Ah Damar” efsanesi gibi Anadolu’da yaşanmış olan bir sürü olaylar vardır.  Dünya gündemine taşıyıp, bu konular ile ilgili de kültürel zenginliğimizi Dünya ile paylaşıp kendi kültürümüzü Dünya’ya kabullendirmiş olsaydık, kalkınmamıza yönelik projeler üretseydik, daha iyi olmaz mıydı? Geç kalmış olsa bile, girişimlerde bulunmak ta bir aşamadır diyorum,

            Hoşça kalın, dostça kalın.

 

                                                                       Kamil DEMİR           

                         Amasya Dernekler Federasyonu Genel Bşk.Yrd.

Bu yazı 6027 defa okunmuştur.

FACEBOOK YORUM
Yorum

YAZARIN DİĞER YAZILARI

VİDEO GALERİ
FOTO GALERİ
YUKARI