Bugun...
Neden Dünya EMEKÇİ kadınlar günü ;


Koral YÜKSEL
Koral YÜKSEL
 
 

 

EMEKÇİ kadınlar günü ;

8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü,  8 Mart 1857 yılında  Amerika’ nın New York kentinde bulunan bir tekstil fabrikasında yaklaşık 400 işçinin daha iyi  şartlarda çalışmak amacı ile başlattığı grev sonucunda oluşmuştur.

Bu grev esnasında  polisler işçilere saldırarak onları fabrikaya kitlemişler ve fabrika önüne barikatlar kurmuşlardır. Ardından çıkan yangında, kilitli olan  kapılardan çıkamayan ve kurulu barikatları aşamayan çoğunluğu kadın 129 işçi can vermiştir. İşçilerin cenaze törenine 10.000 aşkın kişi katılmıştır.

26-27 Ağüstosta Danimarka Kopenhag da  2. Uluslararası Sosyalist Kadınlar Konferansı düzenlendi. Almanya Sosyal Demokrat Partisi önderlerinden olan Clara ZETKİN, 8 Mart 1957 de ölen kadın işçiler anısına bu günü Dünya Kadınlar Günü olarak anılması önerisi sundu ve bu öneri oy birliğiyle kabul edildi. Daha sonra da Birleşmiş Milletler tarafından tanımlanmıştır ve  uluslararası bir gün haline gelmiştir

Ancak Türkiye de ise ilk kez 1921 de EMEKÇİ Kadınlar günü olarak kutlanmaya başladı.1975 ten 1980 Darbesine kadar daha yaygın ve yığınsal olarak kutlandı ve artık kapalı mekanlarda değil sokaklara çıkılmaya başlandı. Darbenden sonra 4 yıl hiçbir kutlama yapılmadı ve daha sonrasında 1984 ten itibaren çeşitli kadın örgütleri tarafından kutlanmaya başlandı.

-Bu vesile  ile Tüm Kadınlarımızın 8.Mart Dünya  Kadınlar Gününü tebrik ederim.

 

Şimdi gelelim başlığımıza...   NEDEN DÜNYA EMEKÇİ KADINLAR GÜNÜ ?

İşte bu yüzden Dünya Emekçi Kadınlar Günü...

Çağdaş Amasyalılar Derneği Bş. Yrd. Koral YÜKSEL

Bu yazı 54885 defa okunmuştur.

FACEBOOK YORUM
Yorum

YAZARIN DİĞER YAZILARI

VİDEO GALERİ
FOTO GALERİ
YUKARI